top of page

​THE WELCHROOM

De Welch Room herinnerd aan de strijd rondom de bevrijding in onze omgeving. Op 23 september 2007 is de Welch room geopend door Emrys Davies van 4th Welch Regiment. We tonen verschillende materialen die na de strijd om Reusel achterbleven. Ook de namen van Britse- , Duitse- en burgerslachtoffers die bij deze strijd vielen. 

COLLECTIE

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië.
Hieronder vind uw een kleine greep uit het uitgebreide assortiment.

Het tentoongestelde heeft betrekking op de militaire èn de burger geschiedenis uit die periode.Geprobeerd wordt een “route te schetsen” door de tweede wereldoorlog in Europa èn Azië en de politionele acties in ons voormalig Nederlands-Indië.

Er is een vaste opstelling in het museum die het verloop door de jaren heen schetst. Deze opstelling wordt regelmatig aangepast. Als bezoeker krijgt u een gids met extra informatie, deze kunt u tijdens uw wandeling door het museum, langs de vitrines, gebruiken.
De thematentoonstellingen geven extra aandacht aan bepaalde periodes en op deze manier wordt materiaal uit het magazijn van het museum tentoongesteld.

Voor kinderen zijn er fotospeurtochten aanwezig die een bezoek voor hen ook speciaal interessant maken.
Het museum is erg goed bereikbaar. Alles is tentoongesteld op de begane grond en per rolstoel bereikbaar, wat natuurlijk erg belangrijk is.
Dagelijks zijn er minimaal twee personen aanwezig die u extra informatie en begeleiding door het museum kunnen verzorgen. Indien u met een groep komt en dit van tevoren aangeeft zorgen we voor extra begeleiding.
Indien u vragen heeft kan u altijd mailen, bellen of zelf even binnenlopen in het museum.

JODENSTERREN

Jodensterren in het museum. In onze grensregio werden veel Joodse medeburgers over de grens gesmokkeld op weg naar bv Zwitserland. Verschillende aspecten van deze ontsnappingslijnen, later pilotenlijnen genoemd, zijn geëxposeerd.

INTERNERINGSKAMPEN

Huisvlijt vanuit de interneringskampen. Met de schaarse materialen probeerden de geïnterneerden hun tijd te doden en mooie cadeaus te maken.

Pilotenlijn.

Huub Meeuwisse was als Marachaussee actief in de hulpverlening aan vluchtelingen zoals ontvluchtte Franse krijgsgevangenen, Joden, Politieke vluchtelingen en Piloten.

Slachtoffers Pilotenhulp.

Marechaussees Gerritsen en Van Gestel werden samen met Maria Verhoeven gefusilleerd in de hei bij Breda.

Slachtoffers uit de regio waren oa. Piet Leermakers, veeverloskundige uit Biest Houtakker en drie personen uit de familie Van der Heijden uit Hilvarenbeek.

Het uniform van Marachaussee Van Gestel staat tentoongesteld.

bottom of page